Home / Травна система

Публікації категорії: Травна система

Feed Subscription

Трубка задовжки 9м, що розміщена між ротом і анальним отвором, виконує цілу низку функцій: утримання їжі, її перетравлювання, якнайповніше засвоєння поживних речовин та виведення відходів. На процес травлення впливає стан імунної та нервової систем. Психічне здоров’я сприяє нормальному травленню.

Печінка

Печінка лежить у правому верхньому відділі черевної порожнини, під діафрагмою. Це найбільша залоза тіла людини. Має червоно-бурий колір, ззовні покрита серозною обо­лонкою, яка утворює сагітальну серпоподібну зв’язку, що поділяє печінку на дві частки: праву — велику та ліву — значно ...

Дізнатися більше »

Підшлункова залоза

Підшлункова залоза (pancreas) роз­мішена позаду шлунка на рівні тіла І попе­рекового хребця. Маса її 70—100 г, довжина 20—22 см, ширина 4 см. Згори зало­за покрита тонкою сполучнотканинною кап­сулою. Складається з головки, тіла й хвоста. Головка лежить у підковоподібному вигині дванадцятипалої ...

Дізнатися більше »

Шлунок

Шлунок — найбільш розширена частина травного апарату. Його ємкість — від 1,5 до 3 л, але це не межа, бо шлунок має здатність під впливом великих об’ємів їжі та рідини розтягуватися — іноді до 10 л. Шлунок лежить під діафрагмою, ...

Дізнатися більше »

Тонка й товста кишки

Довжина тонкої кишки близько 5 м, діаметр близько 3 см. У черевній порожнині вона утворює петлі. У тонкій кишці закінчується перетравлен­ня їжі й починається активне усмоктування по­живних речовин. Усмоктувальна поверхня тонкої кишки має дуже великий обсяг (до 500 м2) за ...

Дізнатися більше »

Підшлункова залоза та печінка

Підшлункова залоза, розташована за шлунком, виробляє травний сік (панкреатин), що містить фермент амілазу, який, надходячи у дванадцяти­палу кишку, розщеплює складні вуглеводи. Печінка розташовується під діафрагмою (праворуч). Вона н е належить до травного тракту, але входить до системи травлення. Цей ор­ган ...

Дізнатися більше »

Шлунок

Шлунок розташований між стравоходом і дванад­цятипалою кишкою. Це порожнистий м’язовий ор­ган з і складчастою внутрішньою поверхнею, вкритою слизовою оболонкою. Поздовжні склад­ки стінок шлунка забезпечують його розтягнення. Верхня частина шлунка називається дном, а ниж­ня — воротарем. На вході до шлунка і ...

Дізнатися більше »

Зуби

Перший етап процесу травлення — механічна об­робка їжі — її подрібнення зубами. Вони розташо­вані в лунках верхньої й нижньої щелеп ротової по­рожнини. У новонароджених зуби відсутні. Потім виростають молочні зуби, які до 10-12 років пов­ністю замінюються постійними зубами. Остан­ні зуби ...

Дізнатися більше »

Травна система

Переробку поживних речовин, що містяться в їжі, і підготовку їх для засвоєння клітинами здій­снюють спеціалізовані органи, що утворюють травну систему. Вона включає ротову порож­нину, глотку, стравохід, шлунок, тонкий і тов­стий кишечник. У травленні беруть участь також слинні залози, підшлункова залоза ...

Дізнатися більше »
Scroll To Top