Home / Імунна система / Гарячка

Гарячка

Будь-яка інфекційна хвороба супроводжується ко­роткочасним або тривалим підвищенням темпера­тури тіла (гарячкою). Це одна із захисних реакцій організму проти інфекції. Під час боротьби з ві­русами та бактеріями лейкоцити крові виділяють специфічний білок, що є пірогеном (речовиною, що підвищує температуру тіла). Пірогенні власти­вості мають і токсичні речовини, що виділяються, коли мікроорганізми гинуть. Вплив на організм тих чи інших пірогенів викликає підвищення температури. У своєму розвитку інфекційна гарячка проходить три стадії:

  • на першій стадії температура тіла підвищується, водночас спо­стерігаються відчуття холоду й озноб;
  •  на другій — температура утримується на високих цифрах, відчуття холоду й озноб проходять, спостеріга­ється потовиділення; 
  • на третій — температура знижується, потовиділення посилюється. 

За сту­пенем підвищення температури тіла розрізняють температуру субфебрильну (від 37 до 38 °С), помір­ну (від 38 до 39 °С), високу (від 39 до 41 °С) і над­мірну (понад 41 °С).

У разі інфекційної гарячки найбільш сприятливою є помірна температура. Гарячка може закінчуватися раптовим і швидким спадом температури тіла до норми та навіть нижче (криза) або поступовим, повільним її зниженням. Оскільки інфекційна гарячка — природне і на­віть корисне явище, не слід квапитися вживати жарознижуючі ліки, збивати температуру, цим ми допомагаємо інфекції, а не собі. Збудників інфек­ції знищать антибіотики, які призначить лікар, якщо побачить, що організм не може впоратися з хворобою. Без контролю лікаря застосовувати антибіотики не можна.

Comments:

Прокоментувати

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top