Нюх

Здатність сприймати різні запахи називається ню­хом. Завдяки нюху людина може розрізняти за­пахи. Це допомагає їй краще оцінювати власти­вості предметів та орієнтуватися у навколиш­ньому середовищі. Ми розрізняємо тисячі за­пахів, деякі з них нам приємні, інші викликають відразу. Запах квітів, смачної їжі, парфумерії ми називаємо ароматом. Тухлі яйця, брудна бі­лизна, гниле сміття поширюють сморід (одор). Для боротьби з неприємним запахом поту використовуються речовини, що його знищують, –дезодоранти. Запах і смак доповнюють один од­ного, впливають на наш настрій, пробуджують різні спогади.

Сприйняття запаху здійснюють кілька мільйонів нюхових рецепторів, що розташовані у задній частині порожнини носа и мають нюхові джгути­ки. Ми відчуваємо запах, навіть якщо в ніс про­никнуть лише кілька молекул пахучої речови­ни. Сигнали від нюхових рецепторів через нюхо­вий нерв надходять у головний мозок. Він аналі­зує отриману інформацію та розпізнає запахи.

Comments:

Прокоментувати

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top