Підшлункова залоза та печінка

Підшлункова залоза, розташована за шлунком, виробляє травний сік (панкреатин), що містить фермент амілазу, який, надходячи у дванадцяти­палу кишку, розщеплює складні вуглеводи.

Печінка розташовується під діафрагмою (праворуч). Вона не належить до травного тракту, але входить до системи травлення. Цей ор­ган виконує безліч функцій, головна з яких –бар’єрна. У печінку потрапляє кров, що відходить від усього травного тракту. Ця кров не тільки на­сичена поживними речовинами, але й забрудне­на токсичними продуктами (алкоголем, ліками, шкідливими домішками, що містяться в їжі та пит­ній воді). Клітини печінки поглинають шкідли­ві речовини й очищують кров. Безпосередньо до травлення належить здатність клітин печін­ки виробляти жовч (близько 500 мл на добу), що надходить у жовчний міхур, де й накопичу­ється. Після надходження їжі зі шлунка у два­надцятипалу кишку жовч впорскується з нього у порожнину кишки, де починається процес пере­травлювання жирів та інших компонентів їжі. Дванадцятипала кишка міститься під шлунком, має підковоподібну форму й довжину 25 -30 см. Тут харчова маса майже повністю перетравлюється, після чого просувається у тонку кишку.