Раціональне харчування

Їжа для нашого організму — це своєрідне паливо, що, згоряючи, дає необхідну для життєдіяльності енергію; поживні речо­вини, що містяться у продуктах, після засвоєння їх організмом є будівельним матеріалом для створення нових і від­новлення пошкоджених тканин. За умови правильно організованого харчування людина рідше хворіє й легше переборює захворювання. Вона виглядає здоровою, стрункою та гарною.

Харчування має бути організоване таким чином, щоб споживані продукти містили набір речовин, необхідних для зростання, розвитку й нормаль­ної життєдіяльності організму. Про те, чи пра­вильно ми харчуємося, свідчить насамперед вага (маса) тіла. Для того щоб визначити, яка вага є для даної людини нормальною, потрібно від показника її зросту (у сантиметрах) відняти 100. Наприклад, для зросту 170 см оптимальна вага 70 кг, а з урахуванням припустимих відхилень у той чи інший бік на 3 – 5 кг нормальною буде вага в межах 65 – 75 кг.

Продукти, якими ми харчуємося, включають білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини. Можна проаналізувати свій добовий раціон, тобто набір продуктів, що ми з’їдаємо протягом дня. М’ясо та риба — це тваринні біл­ки. Вони повільно перетравлюються у шлунку і дають відчуття ситості; в організмі білки використовуються як будівельний матеріал для нових клітин. Крім того, у м’ясі міститься залізо, необхідне для кровоносної та м’язової систем. Риба багата білками та фосфором, яких потребують нервова система й головний мозок. Макарони, каші, картопля, хліб, соло­дощі — це вуглеводи, що дають енергію. Вони легко засвоюються організмом. Деякі вугле­води організм не може засвоїти. Це харчові рослинні волокна (клітковина). Клітковина міститься в капусті й багатьох інших овочах, у висівках. Вона не є джерелом енергії, однак у їжі необхідна для створення відчуття ситості, стимулювання роботи кишечнику. Наша їжа обов’язково має містити жири (сало, вершкове масло й рослинну олію). Вони постачають в ор­ганізм енергію, забезпечують засвоєння білків, деяких мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів (А, D, Е), необхідних для гарного зору, нормального стану шкіри й волосся. Мінеральні речовини, на які багаті овочі та фрукти, зміц­нюють кістки та зуби.