Шлунок

Шлунок розташований між стравоходом і дванад­цятипалою кишкою. Це порожнистий м’язовий ор­ган зі складчастою внутрішньою поверхнею, вкритою слизовою оболонкою. Поздовжні склад­ки стінок шлунка забезпечують його розтягнення.

Верхня частина шлунка називається дном, а ниж­ня – воротарем. На вході до шлунка і на вихо­ді з нього розташовані кільцеві м’язи – сфінкте­ри. Під час їжі відкритий верхній сфінктер, а ниж­ній закритий, що дає змогу наповнити шлунок.

Коли починається пересування харчової маси зі шлунка у дванадцятипалу кишку, закривається верхній і відкривається нижній сфінктер. На по­верхню слизової оболонки шлунка виходять безліч (до 14 млн) проток залоз. Деякі залози ви­робляють ферменти, деякі – соляну кислоту, дея­кі – слиз. Змішуючись, вони стають компонентами шлункового соку. Впливаючи на вміст шлунка, він забезпечує подальше розщеплення вуглеводів, а фермент пепсин розщеплює білки. Протягом доби шлункові залози виробляють до 2,5 л соку. Кисле середовище, утворене соля­ною кислотою, посилює активність пепсину і знешкоджує шкідливі мікроорганізми, що залишили­ся у їжі після її обробки слиною. Слиз охороняє шлунок від механічних пошкоджень компонен­тами їжі й від впливу на його стінки соляної кислоти.

Скорочення стінок шлунка забезпечує пере­тирання їжі й поступове її переміщення до ви­ходу зі шлунка. їжа перебуває у шлунку кілька го­дин. За цей час вуглеводи частково розщеплюють­ся, білки перетравлюються та всмоктуються пов­ністю, а жири не зазнають змін. У процесі травлення шлунок змінює форму й об’єм. У дорослої людини залежно від кількос­ті з’їденої їжі його місткість коливається від 1,5 до 4л. За рік шлунок переробляє до 500 кг їжі.

Comments:

Прокоментувати

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top