Чуття смаку допомагає нам розпізнавати їжу, оцінювати її, отримувати задоволення від їжі або відмовлятися від тих продуктів, які нам не до смаку. Завдяки смаковим відчуттям людина формує певні харчові вподобання. Несмачна їжа може викликати нудоту й навіть блювоту. Щоб задовольнити свої смаки, люди винайшли величезну кількість страв, які являють собою різні сполучення харчових продуктів, що зазнали кулінарної обробки. Органами смаку є смакові бруньки — рецепторні клітини, що реагують на дію харчових подразників. Смакові бруньки розташовані у виростах слизової оболонки язика (смакових сосочках), їх можна побачити за допомогою дзеркала. Кожна смакова брунька чутлива до певних смаків — солодкого, гіркого, солоного, кислого. Вважається, що ми можемо розрізняти ще й п’ятий смак — пекучий.
Після потрапляння їжі на язик смакові рецептори передають сигнали, які через чутливі нервові волокна надходять до головного мозку.
Смакова пам’ять зберігає безліч смакових відчуттів. Порівнюючи отримані сигнали зі смаковими зразками, що зберігаються в пам’яті, ми даємо оцінку їжі й можемо із закритими очима сказати, що ми їмо — котлету, солоний огірок чи яблуко. Подумки уявивши лимон, ми відчуємо в роті кислий смак і посилене слиновиділення. Люди, які тривалий час голодували, виразно уявляли смак їжі саме завдяки смаковій пам’яті мозку. У створенні смакового образу їжі бере участь також нюх.