Смак

Чуття смаку допомагає нам розпізнавати їжу, оцінювати її, отримувати задоволення від їжі або відмовлятися від тих продуктів, які нам не до смаку. Завдяки смаковим відчуттям лю­дина формує певні харчові вподобання. Не­смачна їжа може викликати нудоту й навіть блювоту. Щоб задовольнити свої смаки, люди ви­найшли величезну кількість страв, які являють собою різні сполучення харчових продуктів, що зазнали кулінарної обробки. Органами смаку є смакові бруньки – рецептор­ні клітини, що реагують на дію харчових подраз­ників. Смакові бруньки розташовані у виростах слизової оболонки язика (смакових сосочках), їх можна побачити за допомогою дзеркала. Кож­на смакова брунька чутлива до певних смаків – со­лодкого, гіркого, солоного, кислого. Вважається, що ми можемо розрізняти ще й п’ятий смак – пе­кучий.

Після потрапляння їжі на язик смакові рецеп­тори передають сигнали, які через чутливі нер­вові волокна надходять до головного мозку.

Смакова пам’ять зберігає безліч смакових відчут­тів. Порівнюючи отримані сигнали зі смаковими зразками, що зберігаються в пам’яті, ми даємо оцінку їжі й можемо із закритими очима сказати, що ми їмо — котлету, солоний огірок чи яблуко. Подумки уявивши лимон, ми відчуємо в роті кис­лий смак і посилене слиновиділення. Люди, які тривалий час голодували, виразно уявляли смак їжі саме завдяки смаковій пам’яті мозку. У створенні смакового образу їжі бере участь також нюх.

Comments:

Прокоментувати

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top