Home / Травна система / Травна система

Травна система

Переробку поживних речовин, що містяться в їжі, і підготовку їх для засвоєння клітинами здій­снюють спеціалізовані органи, що утворюють травну систему. Вона включає ротову порож­нину, глотку, стравохід, шлунок, тонкий і тов­стий кишечник. У травленні беруть участь також слинні залози, підшлункова залоза та печін­ка. Вироблювані ними ферменти розщеплюють складні речовини на простіші, які можуть бути за­своєні клітинами. Шлях, що його проходить їжа у процесі травлення, називається травним трактом. Загальна його довжина у дорослої лю­дини становить близько 12 м.

Передній відділ травного тракту представлений ротовою порожниною. Вона починається рото­вим отвором і переходить у глотку. У ротову по­рожнину відкриваються слинні залози, що вироб­ляють слину. Основна її функція — змочування пережованої зубами їжі, знищення хвороботвор­них мікробів, які можуть виявитися у продуктах харчування, розщеплення крохмалю. За добу виділяється до 1,5 л слини. Перемішування їжі в ротовій порожнині здійснюється язиком і м’язами щік. Пережована й змочена слиною їжа перетворюється на м’яку й слизьку грудку. Ско­роченнями кореня язика вона проштовхується у глотку. Довжина глотки близько 12 см, найбіль­ша ширина 5 см. Глотка тягнеться від основи чере­па до 7-го шийного хребця, де переходить у стра­вохід. Він являє собою трубку довжиною близько 25 см, що через діафрагму проходить у черевну порожнину й відкривається в шлунок. У шлунку починається перетравлювання їжі. Потім харчова маса просувається у початковий відділ тонкого ки­шечнику — дванадцятипалу кишку, куди впадають протоки печінки й підшлункової залози. Довжи­на дванадцятипалої кишки приблизно у 12 разів перевищує товщину великого пальця руки (звідси її назва). Під дією жовчі, яку виробляє печінка, і підшлункового соку, який виробляє підшлункова залоза, у дванадцятипалій кишці перетравлюють­ся жири й інші компоненти їжі. Звідти харчова маса просувається по тонкій кишці, де в основно­му завершується процес перетворення складних речовин на прості й відбувається активне всмок­тування у кров продуктів розщеплення (глюкоза, амінокислоти, гліцерин тощо).

З тонкої кишки невелика частина елементів хар­чової маси, які не встигли засвоїтися, й вода надходять у товсту кишку, де завершується про­цес усмоктування. Під дією мікроорганізмів у тов­стій кишці відбувається розкладання неперетравленої клітковини (вона не піддається дії травних соків) і формування калових мас. Вони на­копичуються у прямій кишці (кінцевий відділ товстого кишечника) і через анальний отвір періодично виводяться з організму. Процес трав­лення пов’язаний з харчовими рефлексами, які є реакцією на безпосереднє подразнення рецеп­торів порожнини рота, стравоходу, шлунково-кишкового тракту. Так, відділення слини й виді­лення шлункового соку у відповідь на подразнен­ня рецепторів ротової порожнини є слиновиділь­ним і соковидільним безумовними рефлексами. Існують й умовні харчові рефлекси, що виника­ють у відповідь на подразники, дія яких раніше збігалася з прийомом їжі.

Прокоментувати

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top