Довжина тонкої кишки близько 5 м, діаметр близько 3 см. У черевній порожнині вона утворює петлі. У тонкій кишці закінчується перетравлення їжі й починається активне усмоктування поживних речовин. Усмоктувальна поверхня тонкої кишки має дуже великий обсяг (до 500 м 2 ) за рахунок безлічі (2 -3 тис. на 1 см 3 ) мікроскопічних виростів — ворсинок, що вкриті одношаровим епітелієм і містять капіляри та лімфатичні судини. Продукти розщеплення білків і вуглеводів надходять відразу у кров, а продукти розщеплення жирів — спочатку в лімфу, а потім у кров. Неперетравлена клітковина, невсмоктана харчова маса і рештки води надходять до товстої кишки, її довжина становить 1,5 -2 м, а діаметр близько 6 см. Товста кишка поділяється на кілька сегментів, серед яких сліпа кишка, що закінчується червоподібним відростком — апендиксом, і пряма кишка, що відкривається анальним отвором. У товстому кишечнику відбувається усмоктування води, а рештки незасвоєної харчової маси утворюють кал, що накопичується у прямій кишці й періодично видаляється з організму.
Потрапивши у капілярну кров слизової оболонки тонкого кишечника й подолавши бар’єр печінки, поживні речовини будуть доправлені з артеріальною кров’ю до всіх органів і тканин організму. Капіляри великого кола кровообігу візьмуть через оболонку клітини відпрацьовані продукти й віддадуть все необхідне для життєдіяльності клітини.