Зір

Інформацію про світ, який нас оточує, ми одержуємо за допомогою органів чуття (аналізаторів). Вон и сприймають і пер­винно аналізують різні подразнення, що одержують організмом із зовнішнього середовища, після чого передають інфор­мацію до головного мозку. Завдяки орга­нам чуття ми маємо зір, слух, дотик, нюх, смак. Серед інформаційних каналів для нас найважливіші зір і слух — приблизно 80% відомостей про навколишнє серед­овище нам постачає зір і близько 18% — слух.

Зір — це сприйняття нашим організмом об’єктів нав­колишнього світу шляхом уловлювання оком світ­ла, що вони випромінюють чи відбивають. Зав­дяки зору ми можемо орієнтуватися у просторі, бачити навколишні предмети й один одного, захоплюватися природою, читати книги, диви­тися кінофільми, писати, малювати тощо. Орга­ни зору — очі — розташовані в очницях черепа. Око має майже кулясту форму, тому його називають ще очним яблуком. Від стінки очниць до очного яблука підходять рухові м’язи, завдяки яким ми можемо, не змінюючи положення голови, диви­тися вгору, униз та у боки. Очі дуже чутливі, тому потребують особливого захисту. Цю функцію вико­нують брови, які затримують піт, що стікає з чола; повіки й вії, що запобігають проникненню в око пилу й інших сторонніх часток; кон’юнктива (сли­зова оболонка, що розташовується за повіками), яка захищає око від інфекції та пилу. Біля зовніш­нього краю ока розташовані слізні залози, що ви­діляють слізну рідину (сльозу). Вона зволожує око, охороняє його від проникнення інфекції й зми­ває частки пилу. Протягом доби виробляється З — 5 мл слізної рідини.

Може бути корисне: Дотик

Прокоментувати

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top