Обмацуючи предмет із закритими очима, ми можемо охарактеризувати його величину, форму, ступін ь твердості, температуру та інші ознаки, окрім кольору. За допомогою чуття дотику людина сприймає доторкання, тиск, розтягнення. Чуття дотику складається з тактильних, температурних, больових і рухових відчуттів. Для ...
Дізнатися більше »Нюх
Здатність сприймати різні запахи називається нюхом. Завдяки нюху людина може розрізняти запахи. Це допома гає їй краще оцінювати властивості предметів та орієнтуватися у навколишньому середовищі. Ми розрізняємо тисячі запахів, деякі з них нам приємні, інші викликають відразу. Запах квітів, смачної ...
Дізнатися більше »Смак
Чуття смаку допомагає нам розпізнавати їжу, оцінювати її, отримувати задоволення від їжі або відмовлятися від тих продуктів, які нам не до смаку. Завдяки смаковим відчуттям людина формує певні харчові вподобання. Несмачна їжа може викликати нудоту й навіть блювоту. Щоб задовольнити ...
Дізнатися більше »Як працює вухо
Звукові хвилі, що вловлюються вушними раковинами, через зовнішній слуховий прохід досягають барабанної перетинки і викликають її вібрацію (коливання). Вільну вібрацію барабанної перетинки забезпечує євстахієва труба. Ч ерез систему слухових кісточок (молоточок, коваделко та стремінце), а також через систему рідин коливання ...
Дізнатися більше »Слух
Звукимають хвильову природу. Звукові хвилі поширюються у повітрі, воді, твердих тілах і сприймаються органом слуху — вухом. Людина чує тільки ті звуки, частота яких знаходиться у межах від 16 Гц до 20 кГц. Більш низькі частоти (інфразвук) і високі (ультразвук) ...
Дізнатися більше »Функції та будова ока
Очне яблуко покрите щільною білковою оболонкою — склерою. На більшій частині ока вона біла, а на передній частині переходить у прозору рогівку. Помутніння рогівки призводить до сліпоти. Під рогівкою розташована судинна оболонка, що переходить спереду в райдужну оболонку (райдужку), у ...
Дізнатися більше »Зір
Інформацію про світ, який нас оточує, ми одержуємо за допомогою органів чуття (аналізаторів). Вон и сприймають і первинно аналізують різні подразнення, що одержують організмом із зовнішнього середовища, після чого передають інформацію до головного мозку. Завдяки органам чуття ми маємо зір, ...
Дізнатися більше »